Byť hlúpy môže byť nebezpečné

Snažiť sa o múdrosť je prirodzené a správne, preto že ostať hlúpy môže byť mne aj môjmu okoliu až osudne nebezpečné. Myslím že už v predchádzajúcom príspevku spomínaný spisovateľ nastolil kedysi v minulosti peknú úvahu: Ako by asi dopadlo nechať na pieskovisku, kde sa hrajú malé deti s kýblikami, pohodený nabitý revolver? Keďže približne chápeme princíp fungovania revolveru aj princíp malého dieťaťa, výsledok bude takmer iste tragický. A ak bude na pieskovisku viac detí? ú..ú..ú..ff

Malé dieťa v tomto prípade znázorňuje hlúposť. Siaha na veci, stláča, búcha, berie všetko do úst a tak sa zoznamuje so svetom. Prečo sa voľne pohodená zbraň ocitla na pieskovisku nebudeme skúmať. Či to bol úmysel, náhoda ... to je jedno. Rovnako v živote sa môžeme ocitnúť kedykoľvek v podobnej situácii, keď sa stretneme s niečim, čo nepoznáme, nevieme ako funguje a čo nám môže spôsobiť.

Princíp: čokoľvek, čo stretnem v živote a nepoznám to (som z toho hlúpy), môže mať na mňa alebo moje okolie podobný účinok ako revolver na spomínané dieťa z pieskoviska. Hlúposť je nebezpečná ! Pritom je úplne jedno či ide o hlupáka žijúceho v buši, ktorý stupil na jedovatého hada, alebo hlupáka - profesora fyziky, ktorý skončí na invalidnom vozíku po autonehode.

Poznávať princípy to je princíp. Od malých zákonitostí cez väčšie až k hlavnému principu. Tam je múdrosť. Suma všetkých ľudí je ľudstvo. Suma všetkých princípov je ... ? Úvaha o konci sveta -> koniec sveta patrila v decembri 2012 medzi najzaujímavejšie témy.

----------------------------------------------------

Žil raz jeden fajčiar, fajčil dlho, pravidelne. Začal pociťovať nepriaznivé vplyvy fajčenia na svoj organizmus. Ťažko sa šlo do schodov, potil sa pri každej práci, kašlal, nevládal už tak ako za mlada. Rozhodol sa že s tým skončí. Niekoľko pokusov však bolo neúspešných, vždy sa k svojej droge vracal. Každým nezdareným pokusom sa jeho zdravotný stav zhoršoval. Jasne si to uvedomoval.

Príznaky boli už tak silné, že dostal strach o svoj život. Preto hútal až vyhútal. Začal si dávať odmenu za každú nevyfajčenú cigaretu. Nedochovalo sa presne, čo to bolo za odmenu. Asi sladkosť, niečo podobné, čím odmeňuje "fond na ochranu Zeme" krajiny, ktoré nevyčerpajú emisné kôty. Tak sa odmeňoval. Nakoniec táto metóda zabrala a on prestal fajčiť. Zomrel šťastný na obezitu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre s http odkazom budú zverejnené, po zvážení správcu blogu Slovensko ;-)