Múdrosť a zodpovednosť.

Prevziať zodpovednosť za svoje činy, teda zaplatiť predložené účty je základným princípom každej aktivity. Vyhnúť sa účtom a prenechať ich na iných je zbabelosť. Tvrdiť, že daný účet je príliš vysoký, alebo neprimeraný je hlúposť. Niekedy aj malá akcia môže vyvolať prudkú reakciu (vysoký účet), ale len z hľadiska ľudského pokriveného pohľadu na svet. Napríklad škrtnutie zápalky vnímame ako maličkosť, avšak jej následkom môže zhorieť les na obrovskom území, alebo krásny kaštieľ. Podpaľač nie je schopný zaplatiť svoj účet, ani jeho celoživotný pobyt vo väzení, ani náhrada obrovskej finančnej čiastky jeho poisťovňou už nevyvážia takýto čin.

Múdry tomu rozumie a dáva pozor na svoje činy, je zodpovedný. Múdrosť a zodpovednosť sa kamarátia. Hlúposť a klamstvo sa tiež kamarátia. Hlúposť a klamstvo bývajú vo svete oveľa úspešnejšie veď sa im podarilo obsadiť mnohonásobne viac ľudských hláv.

Keďže nám už dlhé storočia vládne hlúposť, často sa stávame platičmi účtu všetci žijúci. Platíme spoločne, pretože sa nikto neprihlásil, alebo preto že páchame veci spoločne. Keďže neplatí nikto účty, platíme všetci následkami v podobe reakcie prírody. Životné prostredie sa nám zhoršuje. Múdry tomu rozumie, hlupák tvrdí - to nie je môj účet, s tým sa aj tak nedá nič robiť, šup s tým preč. Ak nepríde naspäť na trón múdrosť a zodpovednosť, nastane koniec sveta. Téma konca sveta je "in" práve s blížiacim sa koncom roka 2012. Magický dátum 12.12.2012 predpovedali vraj Mayovia za koniec sveta. Je to celé nezmysel, lebo magický dátum bude až 12.12.2112. Preto si všetci vo svojich diároch urobme príslušné opravy.

Vodca a sprievodca.

Rozdiel je jasný snáď každému. Vodca rozhoduje kam zavedie stádo. Sprievodcovi stádo určí, kam chce aby ho sprevádzal. Dajte si veľký pozor tí, ktorí ste sa postavili do čela a nesiete zodpovednosť za stádo, kam ho zavediete. Vaše účty za vaše činy sa násobia. Za každý jeden kus dobytka, jeho utrpenie, alebo blaho, pokrok, alebo pokles. Pritom netreba spomínať účty, ktoré nie sú až tak dobre pochopiteľné a jasné, ktoré platí každý sám, z ktorých sa nedá vyzuť v okamihu smrti.

Byť pastierom znamená hlavne prevziať zodpovednosť. My sme vás poverili úlohou sprievodcov, preto sa nepokúšajte zmeniť to a hrať sa na vodcov. Nepoverili sme vás zaviesť nás do záhuby. Zem sa s našimi aktivitami vysporiada tak či tak, ale my už nemusíme byť toho svedkami. Bolo by hlúpe, priam šialené, keby sme sa o to sami pričinili.

Absurdistan - obchod s emisnými kôtami.

Navrhujem "nenobelovu" cenu autorom tejto myšlienky v jej súčasnej podobe. Ak daná krajina nevie vysypať jej pridelené množstvo nečistôt do prírody, predá ho inej krajine, ktorá to s radosťou zvládne. Bravo! Kto sa vie s týmto princípom stotožniť? Len hlupák, ktorý sedí na konári a snaží sa ho odpíliť pri kmeni. Kto pristupuje k riešeniu problematiky odpadu týmto spôsobom, dopadne podobne ako vynálezca dynamitu. Ten mal pôvodne v úmysle tiež iba uľahčiť namáhavú prácu v kameňolome.

Krajina, ktorá nevyčerpá svoje emisné kôty, by mala radšej dostať odmenu z fondu "ochrany Zeme". Z fondu, do ktorého by pomerne prispievali všetky krajiny. Odmena by bola tak významná, že by bolo výhodnejšie nešpiniť, než mať najprosperujúcejšie znečisťovacie hospodárstvo. Že to znie utopicky? Ano, veď je to proti filozofii najmocnejších chamtivcov sveta. Tak len ďalej obchodujte s emisiami. To bude naša (aj vaša) cesta k vyhubeniu.

Ale pozor na ÚČTY ! Aby ste si nenašpinili do nohavíc, až vám budú predložené k zaplateniu. Účet za stádo dostáva vždy pastier a honeľníci :-)

P.S. niekto múdry raz povedal na adresu ekológov, že narobia viac hluku ako úžitku, že Zemi nemôže ľudstvo nijako vážne ublížiť. Ak, tak len sami sebe dokážeme ublížiť. Aktívne pôsobenie väčšiny "ekológov" a "ochrancov Zeme" je žiaľ rovnako absurdné, ako socialistické heslo "Bojujeme za mier".

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre s http odkazom budú zverejnené, po zvážení správcu blogu Slovensko ;-)