Maturitné otázky z matiky na rok 2012

Korupcia na Slovensku je už inšpiráciou aj vtipkárom. Kto nekorupuje s nami, ten korupuje s niekym iným. Vážny problém a predsa sa s nim nič nestane. Aspoň nie na tomto svete, tešia sa mnohí. Malé zaškolenie do umenia korupcie získate aj z prepočítania nasledujúcich príkladov "maturitné otázky z matiky":

1. Slovenský sudca zoberie 15000 € za to, že spôsobí procesnú chybu, po ktorej prepustia mafiána z väzby a 3000 € za prekvalifikovanie trestného činu kvôli nižšej sadzbe odňatia slobody.

Koľko mafiózov musí pustiť a koľko paragrafov prepísať, aby si mohol kúpiť stavebný pozemok na Slavíne rozmerov 50x20m, keď 1m2 stojí 5.000 €?

2. Poslanec na Slovensku berie 3000 € za hlasovanie o návrhu zákona. Za členstvo v rôznych dozorných radách poberá mesačne: 2000 € , 1500 € , 3300 € a 1500 € . K tomu navyše týždenne za lobing 1500 €.

Čo sa mu viac oplatí: sedieť v parlamente alebo sa venovať len svojim kšeftíkom, keď o dôležitejšom zákone sa hlasuje priemerne raz za týždeň ? (Poslanecky plat neberte do úvahy - beží mu v obidvoch prípadoch).

3. Súkromný podnikateľ - majiteľ menšej stavebnej firmy zo Slovenska sa uchádza o štátnu zákazku za 200.000 € , o udelení ktorej rozhodujú traja úradníci.

Vypočítajte:
a) Aký veľký úplatok musí dať každému úradníkovi za predpokladu, že všetkým dá rovnako a že na to obetuje 10 % z celkového objemu zákazky.
b) O koľko € musí dať úradníkom druhý podnikateľ viac, ak chce pretromfnúť predchádzajúceho staviteľa o 5 %.
c) Koľko € ostane každému zo súkromníkov z objemu zákazky po odrátaní úplatkov.
d) O koľko € musí prvý podnikateľ oklamať daňový úrad, aby vykompenzoval stratu z úplatkov.

4. Gejza V. má na starosti 3 prostitútky. Keď každý obslúžený zákazník zaplatí 70 € , koľko klientov potrebuje zohnať jedna baba, aby si mohol Gejza zaplatiť 3000 € za svoju dennú dávku koksu, pričom každá štetka si nechá 20% zo zárobku?

5. Taxikár predá denne dve kradnuté autorádia, z čoho má províziu 30 € za kus. Navyše ma týždenne ďalšie dve tisícky za tipy pre vykrádačov bytov a 30 € keď prešacuje vrecká opitému zákazníkovi. Vypočítajte ako dlho mu potrvá, kým dá dokopy 10.000 € na výpalné pre taxikársku mafiu za to, že dostane flek na lepšej ulici?

6. Babička poberá mesačný dôchodok vo výške 280 € . 70 € mesačne ju stojí garsónka, ďalších 50 € strava a 20 € lieky. 15 € dá na kostol a vnuk ju pri návšteve každý mesiac pumpne o 33 € .
a) Ako dlho bude babke trvať, kým našetrí 150 € do obálky pre primára, aby jej predpísal injekcie na reumu ?
b) Koľko takýchto obálok musí primár zobrať, aby mohol ísť na dvojtýždňovú dovolenku na Havajské ostrovy? (Cenu zistíte z prospektov cestovnej kancelárie.)

7. Starosta povolí na pozemku pred základnou školou výstavbu a prevádzku pohostinstva s hracími automatmi, pričom mu v tomto rozhodnutí výrazne pomôže 1500 € od jej budúceho prevádzkovateľa.
Vypočítajte koľko ďalších krčiem musí žiadať o povolenie prevádzky, aby starosta postavil rodinný dom pre svoju dcéru.

stavba

Poznámky:
1. Cena stavebného materiálu na dom je 330.000 € .
2. Stavebné práce nepočítajte - tie mu vykoná grátis stavebná firma, ktorej starosta dohodil výstavbu nového domu smútku a požiarnej zbrojnice bez verejnej súťaže.
3. Cenu za pozemok taktiež neuvažujte, stavebná obecná parcela bola oficiálne prekvalifikovaná na smetisko a následne odkúpená za symbolickú cenu.

Úvaha na tému -> koniec sveta

Slovensko sa nestratí, kým tu chodia po trati.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre s http odkazom budú zverejnené, po zvážení správcu blogu Slovensko ;-)